Vse česar niste vedeli o nanodelcih

Vse česar niste vedeli o nanodelcih

Ali je varna uporaba sončnih krem, ki jih vsebujejo?

Proizvajalec blagovne znamke Green People se je odločil, da bo objavil znanstveno podprta dejstva o nanodelcih, ki veljajo za sporno in nezaželeno sestavino v kozmetičnih izdelkih.

Zaradi vse več nezadovoljstva kupcev so se odločili, da nanodelce in njihov vpliv preverijo, kar so storili s pomočjo znanstvenika in raziskovalca Iana Taylorja.

Ian Taylor je v svoji raziskavi 6 mesecev preučeval študije o nanodelcih titanovega dioksida, ki jih najdemo v sončnih kremah. Namen raziskave je bil predvsem dokazati dejstvo, da so sestavine, ki jih vsebujejo sončne kreme Green People popolnoma varne, naravne in zagotavljajo zaščito.

Kaj so nanodelci?

  • Nanodelci titanovega dioksida so drobne mulekule velike med 20 nm and 80 nm.
  • Njihova naloga je absorbiranje UV svetlobe in naravna zaščita pred sončnimi žarki.
  • Absorbirajo in razpršijo tudi vidno svetlobo, zaradi česar se kreme na koži ne vidi.

So nanodelci nevarni?

Skrb 1:

Prvo dejstvo, ki nas skrbi je velikost oziroma majhnost nanodelcev, zaradi česar lahko z lahkoto preidejo v globje plasti kože, dosežejo žive celice in preidejo v krvni obtok.

Odgovor:

Vse študije kažejo, da je v kombinaciji s kremami ali losjoni, ki vsebujejo emulgatorje ali vezalce, nanodelci ohranijo svojo UV svetlobno zmogljivost za absorbiranje, vendar se vežejo v večje delce.

Tako se ustvarijo veliko večje, zelo stabilne molekule, ki so prevelike, da bi prešle v globje plasti kože in posledično v krvni obtok. Kot rezultat tovrstnih študij, je Ecocert odobril uporabo nanodelcev kot sončnih filtrov v certificiranih ekoloških izdelkih v koncentraciji do 25%.

Skrb 2:

Obstajala je zaskrbljenost, da nanodelci v sončnih kremah pri stiku s kisikom postanejo reaktivni, pri čemer nastajajo prosti radikali. Zaradi majhnosti delcev naj bi se tako povečalo razmerje od površine do gostote.

Odgovor:

Da bi rešili ta problem, so nanodelci titanovega dioksida izdelani z izjemno tanko prevleko silikatov (v pesek ali steklo) in obdani z zaščitno plastjo, kar zagotavlja da so popolnoma ne-reaktivni in varni za uporabo , tudi za občutljivo kožo.

Zakaj uporabljamo nanodelce?

Odločitev za uporabo nanodelcev titanovega dioksida v sončnih kremah Green People ni bila lahka in odločitev brez tehtnega premisleka, temveč odločitev podprta z dokazi, ki so zagotovilo, da je uporaba naših sončnih krem popolnoma varna. Njihova prisotnost v sončnih kremah zagotavlja naravno UV zaščito, brez uporabe sintetičnih kemičnih filtrov.

Vse trditve, da lahko nanodelci prisotni v sončnih kremah preidejo v globje kožne plasti in krvni obtok, so bile ovržene z znanstvenimi študijami.

Zaradi dodatne varnosti sončnih krem, nanodelcev nikoli ne kombiniramo z nobenimi aktivnimi sestavinami, ki zasnovane za učinkovito prodiranje v kožo (uporabljajo se v nekaterih vlažilnih kremah). S tem smo zagotovili, da nanodelci nikakor ne morejo prodreti globje kot v povrhnjico.