Naravni dezodoranti

Znanost o deodorantih in antiperspirantih

Pogled proizvajalca dezodorantov Green People o kemikalijah, ki jih najdemo v tradicionalnih dezodorantih in antiperspirantih, ter razlaga o tem kako delujejo naravni dezodoranti, ki jih vključuje njihova ponudba nege za telo.

Zakaj se potimo?

Potenje ima ključno vlogo pri vzdrževanju telesnega ravnovesja, saj nam pomaga pri:

  • izločati toksine oziroma strupe,
  • ohranja ravnovesje ravni soli v telesu,
  • uravnava telesno temperaturo.

V povprečju s potenjem izločimo okrog 0,5 l tekočine dnevno. Na splošno tekočina iz telesa uhaja zelo na hitro, zaradi česar na koži in oblačilih ne zaznamo vlažnosti. Da se dejansko potimo zaznamo šele pri rekreaciji, športnih aktivnostih,kadar se izloča večja količina potu. Prav tako lahko zaznamo povečano potenje kadar smo pod pritiskom, v stresu ali v prostoru, kjer je preveč toplo.

Zanimivo je dejstvo, da je pot skoraj brez vonja in se šele na koži razvije v neprijeten vonj. Do zdaj smo ga lahko nadzorovali z dezodoranti in antiperspiranti. Neprijeten vonj ustvarjajo bakterije, ki v našem potu najdejo idealno toplo in vlažno okolje za svoj razvoj.

Kakšna je razlika med antiperspiranti in dezodoranti?

Zmotno je mišljenje, da so antiperspiranti in dezodoranti eno in isto.

Antiperspiranti: zaustavijo potenje.

Dezodoranti: preprečujejo razvoj bakterij, ki v potenju ustvarjajo neprijeten vonj, ter neutralizirajo neprijeten vonj.

Zgodovina dezodorantov

Že pred tisočimi leti so ljudje za blaženje neprijetnih telesnih vonjev uporabljali izvlečke rastlin in zelišč. Nekatera zelišča in rastline so zelo cenjene še dandanes, med njimi sta tudi nam vsem poznani brosvelija in mira.

V novejših časih so si tisti, ki so si lahko privoščili, s seboj nosili šopek izbranih rož in zelišč, da so z njimi neutralizirali neprijetne vonjave, ki so nastajale pri potenju.

Danes si lahko pri odstranitvi neprijetnih vonjav preprosto in uspešno pomagamo z dezodoranti.

Znanost in dezodoranti

Glede na razvoj znanosti na področju mikrobiologije in na razumevanje, kako pri potenju nastanejo neprijetne vonjave je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bodo znanstveniki razvili način, ki nam bo v pomoč za odstranitev vseh neprijetnih vonjav. Znanstveniki so ugotovili, da je najbolj učinkovit način pri preprečevanju neprijetnih vonjav pri potenju uporaba dezodoranta.

Prvi komercialni dezodorant je bil lansiran na trg leta 1888. Na žalost, so v prizadevanju za vedno močnejšimi in učinkovitejšimi dezodoranti, pričeli pri proizvodnji le teh uporabljati vse močnejše in bolj strupene kemikalije.

Znanost in antiperspiranti

Antiperspiranti temeljijo na sestavinah, kot so aluminijev klorid, aluminijev klorohidrat in aluminij cirkonijev triklorohidrat. Tovrstni aluminijasti ioni tvorijo začasno blokado v kanalih znojnic, pri čemer povzročijo zaustavitev pretoka znoja na površino kože.

Večina antiperspirantov vsebuje sestavine, ki v znoju reagirajo z molekulami proteinov pri čemer nabreknejo in tvorijo gelu podobno snov.

Da bi antiperspiranti delovali učinkovito, morajo vsebovati zelo majhne molekule, da te lažje in hitreje prodrejo skozi kožne pore, nabreknejo, tvorijo gelu podobno snov, ter učinkovito blokirajo pore in preprečijo izločanje znoja.

Kakšna je alternativa kemičnim dezodorantom?

Proizvajalec naravne kozmetike Green People je v svojih naravnih dezodorantih uporabil mineralno sol, ki se imenuje kalijev galun. Kljub temu, da zveni kot kemikalija, ta to ni. Je zelo varna naravna sestavina. V nadaljevanju si preberite več o njihovi naravni alternativi, o njihovih naravnih dezodorantih.

Alunit je bogat zemeljski mineral, ki skupaj z drugimi naravnimi zemeljskimi minerali predstavlja približno 8% zemeljske skorje. V manjših količinah ga najdemo v mnogih živih bitjih, ki jih uporabljamo v prehrani in osebni negi in so popolnoma varna.

Čeprav kalijev galun vsebuje nekaj aluminija, je ta vezan na molekulo, ki je fizično prevelika, da bi prodrla v kožo. To pomeni, da ta ostane na površini kože, ne blokira por in ne draži kože, kot to počno aluminijeve soli, ki jih najdemo v antiperspirantih.

Ob stiku s kožo se kalijev galun veže na proteine in druga hranila in se na koži strdi, pri čemer zmanjšuje proces razmnoževanja bakterij. V boju z bakterijami ni tako zelo močan kot sintetične snovi, vendar je ob redni uporabi na sveže umito kožo izjemno učinkovit in varen.

Zelo zanimiva sestavina je tudi cinkov ricinolat. Je cinkova sol ricinolne kisline, pridobljena iz semen rastlinskega ricinusovega olja. Cinkov ricinolat ne zavira procesa potenja in ne ovira naravne flore kože, je pa zelo učinkovit pri uničevanju bakterij, ki v znoju povzročajo neprijeten vonj.

Zakaj izbrati naravne ekološke dezodorante?

Kemikalije v dezodorantih

Kemikalije, ki jih vsebujejo dezodoranti preprečujejo, da bi se pri potenju, v znoju, razmnožile bakterije, ki so pogosto vzrok za težavno kožo, kot je razdražena koža, kontaktni dermatitis.

Dezodoranti številnih blagovnih znamk vsebujejo alkohol in triklosan in ob prekomerni uporabi dezodorantov v obliki razpršil ti lahko povzročijo resne alergične reakcije, kot sta astma in težave pri dihanju.

Zelo veliko blagovnih znamk ponuja dezodorante, ki vsebujejo alkohol in triklosan! Kemikalije v antiperspirantih

V kemičnih antiperspirantih najdemo kemikaliji,aluminijev klorohidrat in aluminijev cirkonijev klorohidrat, ki pomagata preprečevati potenje. Vse kemikalije na bazi aluminija lahko povzročijo draženje kože in tudi vnetja, ki se lahko razširijo na druge predele telesa in vodijo do splošnega vnetja.

Aluminij klorohidrata in aluminij cirkonijev klorohidrata so tako uporabljajo v kemični proti potenju. Ti so tako na osnovi aluminija in lahko povzroči draženje kože. Na žalost, lahko vnetje lahko povzroči razširi izven območij, kjer se uporabljajo antiperspirant, ki vodijo do bolj splošnega vnetja.

Aluminij je lahko vzrok za vnetje in nelagodje, ki ju pogosto spremlja tudi vročina. Raziskave kažejo, da proizvodi, ki vsebujejo aluminijeve spojine lahko z uporabo le teh povišajo raven aluminija v telesu in privedejo do resnih zdravstvenih težav.

Antiperspiranti imajo še drugo slabo stran - ne samo, da lahko povzročijo težave, omenjene zgoraj, ampak preprečujejo telesu, da bi se skozi potenje znebilo toksinov in pri tem močno zmanjša sposobnost telesa, da bi uravnalo telesno temperaturo.

Prisotnost aluminija v antiperspirantih lahko povzroči vnetja!

4 konkretni razlogi, da prenehate z uporabo konvencionalnih antiperspirantov

Glavne slabosti pri uporabi dezodorantov na osnovi umetnih kemikalij vključujejo:

  • Znoj, ki skuša preiti iz zamašenih por lahko povzroči razdraženost kože in nelagodje.
  • Na predelu, kjer smo uporabili antiperspirat lahko pride do vnetja.
  • Telo skozi potenje oziroma znoj ne more izločiti toksinov.
  • Sposobnost telesa za uravnavanje telesne temperature se zmanjša.

Zakaj je uporaba naravnih dezodorantov najboljša izbira?

Naravni dezodoranti blagovne znamke Green People so zelo nežni do kože in ne vsebujejo aluminijevih spojin, ki mašijo pore.

Vsebujejo izključno sestavine, ki so naravne in resnično delujejo.

Kombinacija popolnoma varnih naravnih zemeljskih mineralov in rastlinskih izvlečkov zagotavljajo popolno zaščito in nego, brez mašenja por in razdražene kože. Izbrane naravne sestavine absorbirajo neprijetne vonjave, zavirajo rast bakterij, ki ga povzročajo, hkrati pa kožo pomirijo in spodbujajo njeno naravno ravnovesje.

Proizvajalec Green People v svojih naravnih dezodorantih uporablja cinkov ricinolat in probiotike, ter kalijev galun. Njihova ponudba zajema 6 naravnih roll on dezodorantov.

Naravni dezodoranti vsebujejo ekološko rožno vodo rožmarina, sivke ali poprove mete. Ponujajo linijo za moške, ženske in najstnike. Ponudba naravnih dezodorantov vključuje tudi zelo nežen naraven dezodorant brez dodanih dišav primeren tudi za zelo občutljivo kožo.

Z redno in ustrezno higieno ter uporabo naravnih dezodorantov Green People boste naravno sveži in ne boste onemogočili naraven proces potenja.