Kakavovo maslo

Kaj je kakavovo maslo in kako ga pridobivajo?

Kakavovo maslo je maščoba, ki jo pridobivajo iz zrn kakavovca, ki se nahajajo v strokih in raste na drevesu kakavovcu. Kakavovec je zelo občutljiv, njegovi sadovi pa prvič dozorijo šele po petih letih. Kakavov strok je velik kot buča, vsebuje od 30 do 40 kakavih semen.

Za proizvodnjo kakavovega masla se morajo semena fermentirati, sušiti, pražiti in iztiskati, pri čemer se sprošča rastlinska maščoba nam poznana kot kakavovo maslo.

Uporabljajo ga v različne namene, najbolj priljubljena je priprava čokolade. Ima blag čokoladen okus in aromo. Kakavova zrna nabirajo na področjih Afrike, Indije in Južne Amerike.

Alternativno se kakavova zrna lahko obdelajo tudi brez toplotnih procesov, se hladno stiskajo. S hladnim stiskanjem kakavovih zrn se ohranijo aktivni antioksidanti, vitamini in minerali, zaradi česar je kakavovo maslo veliko bolj učinkovito in kakovostno.

Katere so prednosti uporabe kakavovega masla?

Zaradi edinstvene sestave, ki je bogata s hranili in maščobnimi kislinami, je kakavovo maslo zelo učinkovito pri negi suhe kože, saj zaradi svoje sestave prodre v globje plasti kože in jo izdatno navlaži.

Zaradi gladke teksture, sladkega vonja in blagodejnih lastnosti je kakavovo maslo priljubljena sestavina v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za nego kože, kot so mila in losjoni.

Ker se kakavovo maslo prične topiti pri 35 stopinjah, ga lahko segrejemo že, če ga vzamemo v dlani. Zaradi teksture in topljivosti pri telesni temperaturi ga vsebujejo številni izdelki za nego kože. Po nanosu kakavovega masla bo koža veliko bolj prožna, okrepljena in brazgotine bodo vidno manjše. Kakavovo maslo je odlično pri negi različnih kožnih stanj, kot so srbečica, suha in razpokana koža.

Učinek antioksidantov

Prosti radikali nastajajo v telesu neprestano. Njihova količina se poveča pod vplivom različnih škodljivih dejavnikov: toplote, ionizirajočega sevanja, onesnaženega zraka, stresa, alkohola, kajenja in tudi staranja.

Prosti radikali uničujejo celice, kar se kaže v vidnih znakih staranja kože. Koža postane suha, pojavijo se gube in koža postane postarana. S pomočjo antioksidantov se proces staranja upočasni, kožne celice so zaščitene in prosti radikali nevtralizirani.

Kakavovo maslo vsebuje več različnih antioksidantov, ki lahko uničijo široko paleto različnih prostih radikalov. Pomembno je dejstvo, da kakavovo maslo vsebuje veliko višjo koncentracijo antioksidantov, več kot borovnice in druga superživila.

Kakavovo maslo je ena izmed najbolj stabilnih maščob, saj vsebuje naravne antioksidante, ki preprečujejo žarkost.

Zmanjšanje brazgotin in strij

Zaradi antioksidantov in široke palete izjemnih hranilnih učinkovin je kakavovo maslo učinkovito v boju pri zmanjšanju strij in brazgotin. Ob redni uporabi je učinek uporabe kakavovega masla vsekakor viden. Koža bo vidno bolj gladka, prožna in pomlajena.

Kakavovo maslo je učinkovito pri negi kože v času nosečnosti, saj preprečuje oziroma zmanjšuje nastanek strij.

Ostale pozitivne lastnosti

Kakavovo maslo je bogato z maščobnimi kislinami, ki omogočajo izdatno hidratacijo kože tudi v globjih plasteh kože. Uporaba kakavovega masla ugodno vpliva na številne težave s kožo, kot so ekcemi, luskavica, dermatitis in razdražena koža. Rafinirano ali nerafinirano kakavovo maslo?

Poznamo rafinirano in nerafinirano kakavovo maslo in oba lahko kupite v bolje založenih trgovinah.

Nerafinirano kakavovo maslo je v svoji naravni formi, je surovo in neobdelano. Je kremno, rumene, bež barve in ima blag čokoladen vonj. Bogato je s maščobnimi kislinami ((oleinsko, stearinsko, palmitinsko, linolno), vitamini E in K, minerali (kalij, cink, magnezij in baker) in antioksidanti.

Rafinirano kakavovo maslo je ostanek obdelanega, predelanega, nerafiniranega masla. Rafinirano kakavovo maslo ohrani vonj in okus, vendar izgubi svojo prvotno barvo in učinkovine. Navkljub temu, je izredno iskana surovina v kozmetični industriji.

Kako uporabljamo kakavovo maslo?

Nerafinirano kakavovo maslo lahko uporabite kot vlažilec, za nego kože. Za izjemno vlažilni učinek ga dodajte v vročo kopel. Koža bo čudovito mehka, gladka in prijetno blagega čokoladnega vonja.

Kakavovo maslo za nego kože

Uporaba kakavovega masla za nego kože je pri marsikom postala priljubljena navada. Kakavovo maslo je izredno učinkovito pri negi suhe in izsušene kože, saj jo globinsko navlaži in neguje. Nikakor ne boste razočarani, če boste za nego kože uporabili kakavovo maslo.

Kakavovo maslo je zaradi izjemnih učinkovin postalo nepogrešljivo pri negi kože, saj izboljša njeno prožnost, koža je bolj elastična, jo okrepi in zaščiti pred škodljivi vplivi iz okolja. Ob redni uporabi se izboljša videz kože, zmanjšajo se kožne nepravilnosti, brazgotine in tudi strije.

Pozitivni učinki kakavovega masla:

  • vsebuje veliko antioksidantov, ki so učinkoviti v boju s prostimi radikali.
  • izboljšuje razpoloženje,
  • lahko vpliva na nižanje ravni slabega holesterola ,
  • lahko vpliva na nižanje visokega pritiska.
  • vsebuje visoko vrednost magnezija,
  • pomaga premagovati stres,
  • vsebuje številne vitamine in minerale,
  • lahko deluje protivnetno,
  • izboljšuje cirkulacijo krvi in pomaga pri negi kože,
  • pomaga pri slabi prebavi.