Hidrolati, cvetne vodice

Hidrolati

Kaj so hidrolati oz. rožne ali cvetne vodice?

Hidrolati ali naravne vodice pridobivajo s postopkom destilacije eteričnih olj. So vodni izvlečki rastlin iz katerih so pridobljeni. Uporabljamo jih lahko pri negi kože, las, ne malokdo pa jih uporablja tudi za osvežitev prostora, oblačil in tudi pri odišavljenju pasje dlake. Njihova uporaba je še posebej priljubljena v toplih poletnih mesecih, ko nam njihova svežina še posebej prija.

Hidrolate, tonike ali naravne vode, imena, ki se uporabljajo zanje, v največji meri oziroma najbolj pogosto uporabljajo za čiščenje in vlaženje obraza, ter telesa. Zaradi svojih aromatičnih nežnih vonjev jih uporabljajo tudi za osvežitev in kot dišavo za telo in lase. Zaradi njihove blagodejne sestave so učinkoviti pri negi kože z nepravilnostmi in pri različnih kožnih stanjih, poškodbah kože. Ker so tako zelo nežni do kože jih uporabljajo tudi ženske v času nosečnosti in kasneje pri negi dojenčkov in otrok.

Hidrolati kot stranski produkti pri pridobivanju eteričnih olj so veliko bolj blagi kot eterična olja, vendar so kljub svoji nežnosti izjemno učinkoviti.

Katere rastline so primerne za pridobivanje hidrolatov?

S postopkom parne destilacije aromatičnih rastlin in rastlin katerim pripisujejo zdravilne lastnosti pridobivajo koncentrirana eterična olja, stranki produkt pa so hidrolati. Rastline se po količini vsebovanih eteričnih olj med seboj zelo razlikujejo. Nekatere rastline vsebujejo bistveno manj eteričnega olja, kot druge, zaradi česar je višja tudi cena. Potrebno je poudariti, da kljub temu, da rastlina vsebuje majhen delež eteričnega olja, ni nujno, da iz nje ne moremo pridobiti veliko več naravne vodice oziroma hidrolata.

Značilnosti hidrolatov in njihovo shranjevanje

Hidrolati so večinoma prozorne barve in blagega vonja,ki spominja na eterično olje, katerega stranski produkt je. Priporoča se shranjevanje v hladnih in temnih prostorih ( idealna temperatura za shranjevanje je okrog 10°C). Njihova življenjska doba je okrog enega leta.

Kako hidrolate uporabljamo?

Hidrolate na kožo najpogosteje nanašamo s pomočjo bombažnih blazinic ali kot razpršilo. Lahko ga nanašamo več krat na dan, najpogosteje se ga uporablja zjutraj pri osvežitvi obraza in pred nanosom vlažilnih krem in zvečer kot nežno čistilo za odstranjevanje sledi ličil, ter za vlaženje kože. Odlični so kot dodatek h kopelim in kot sestavina pri pripravi obraznih mask. Hidrolati so primerna izbira tudi za pomiritev kože po prekomerni izpostavljenosti na soncu ( hidrolat kamilice in sivke), po depilacijii ali britju, ter pri pikih žuželk.

Kateri hidrolati so primerni za uporabo?

Izbira hidrolata zadeva vsakega posameznika posebej, ponavadi ga izberemo glede na tip kože in njegovega pozitivnega učinkovanja ali zaradi prijetnega vonja. Najbolj iskani so hidrolati sivke, kamilice, vrtnice, čajeve mirte in pomarančnih cvetov.

Pomembno je ugotoviti kateri tip kože imamo in kateri hidrolat je za nego najbolj primeren.

  • Suha koža – hidrolati kamilice, pomarančnih cvetov (neroli), vrtnice, žajblja.
  • Mastna koža – hidrolati čajeve mite, nepozebnika, bosvelije, sivke.
  • Mešana koža - hidrolati sivke, pomarančnih cvetov (neroli), rožmarina, vrtnice.
  • Zrela koža – hidrolati vrtnice, žajblja, plavice, rožmarina.
  • Občutljiva koža – hidrolata kamilice, sivke.

Ne glede na to ali ste v svojem domu ali na počitnicah je hidrolat enostaven za uporabo in zelo priročen. Hidrolati so popolnoma naravni proizvodi, ki so prijazni do ljudi, okolja in živali. Primerni so za vegane in vegetarjance.